Energi regnskab

Mangler du også overskud og energi i hverdagen?

For rigtig mange af os, der lider af kroniske smerter er det skræmmende, hvor lidt overskud og energi der er til hverdagens opgaver. Smerterne sluger nemlig rigtig meget af det. 
Den første periode med smerter er ofte præget af at vi ønsker at gøre alt som vi plejer at gøre det. Vi har slet ikke accepteret, at smerterne fylder så meget, som de gør. Vi synes det er vigtigt at forsætte med de pligter vi plejer at gøre, se de mennesker vi altid har set, gøre huset rent på sammen måde, som vi plejer osv. Alt sammen uden at mærke efter om vi overhovedet kan det længere. Uden at mærke om et giver os noget at gøre alle disse ting. 

Jeg mener jo ikke at alt i livet skal være sjovt, og en dans på roser, men det er vigtigt at det giver os et eller andet. Tilfredsstillelse, glæde, overskud, hyggelige stunder eller noget helt andet. For hvor skal alt den energi komme fra,

vi har behov for, hvis ikke vi selv kan finde ud af at lade op?

Energi skemaet er til dig, der har lyst til at finde ud af, hvor energien forsvinder hen. Det er også til dig, der gerne

vil vide, hvad det er der giver dig energi. 

Rigtig god fornøjelse. 

Sådan udfylder du skemaet: 

Skemaet er delt ind i 4 kolonner:

Aktivitet:

I venstre kolonne skriver du alle de aktiviteter du laver. Det er alt fra at stå op, være på job, besøge

venner, lave aftensmad, handle osv. 

Du kan også vælge at dele tingene endnu mere op, sådan at morgenrutinen, bliver delt ind i

forskellige aktiviteter: Stå op, lave øvelser, gå i bad, komme i tøj, finde og spise morgenmad, osv. 
Gør det der giver mest mening for dig. Jeg ville nok vælge at lave morgen rutinen i et punkt. Da det jo er det

samme hver dag og derfor noget der tager og giver det samme energi. Dog kan der være dage, hvor energi niveauet

er helt nede allerede når vi slår øjnene op. Du skal hele tiden mærke efter, og skrive de tal, der passer på den enkelte situation, uanset, hvordan tallene var i går.  

Hvad giver det?

Her skal du rangliste energien. Skriv et tal mellem 0 og 10, hvor 10 er det højeste. Giver aktiviteten en masse glæde, overskud, tilfredsstillelse eller andet så er det måske et 9 tal du skal skrive. Her er det vigtigt at mærke efter i maven. Hvad får du ud af at gøre denne ting?

Hvad koster det?

Her skal du igen rangliste energien. Skriv et tal mellem 0 og 10, hvor 10 er det højeste. Nu handler det om at mærke efter, hvor meget energi det tager at lave denne aktivitet. Her vil det sikkert være mere fysisk energi, fremfor i sidste kolonne, hvor det handlede mere om følelsesmæssig energi. 

I alt:

De to tal trækkes nu fra hinanden. I kan se på skemaet, hvordan jeg har gjort det. Det er i denne kolonne I får overblikket over energien. 
I løbet af en uge, bliver det meget tydeligt, hvorfor der er så lidt energi på kontoen. For hold nu op, hvor laver vi mange ting i løbet af en dag, som koster en masse energi. 
 

Energi regnskab