Energi regnskab
Mangler du også overskud og energi i hverdagen?
For rigtig mange af os, der lider af kroniske smerter er det skræmmende, hvor lidt overskud og energi der er til hverdagens opgaver. Smerterne sluger nemlig rigtig meget af det.
Den første periode med smerter er ofte præget af at vi ønsker at gøre alt som vi plejer at gøre det. Vi har slet ikke accepteret, at smerterne fylder så meget, som de gør. Vi synes det er vigtigt at forsætte med de pligter vi plejer at gøre, se de mennesker vi altid har set, gøre huset rent på sammen måde, som vi plejer osv. Alt sammen uden at mærke efter om vi overhovedet kan det længere. Uden at mærke om et giver os noget at gøre alle disse ting.
Jeg mener ikke at alt i livet skal være sjovt, og en dans på roser, men det er vigtigt at det giver os et eller andet. Tilfredsstillelse, glæde, overskud, hyggelige stunder eller noget helt andet. For hvor skal alt den energi komme fra,
vi har behov for, hvis ikke vi selv kan finde ud af at lade op?
Energi skemaet er til dig, der har lyst til at finde ud af, hvor energien forsvinder hen. Det er også til dig, der gerne
vil vide, hvad det er der giver dig energi.
Rigtig god fornøjelse.
Sådan udfylder du skemaet:
Skemaet er delt ind i 4 kolonner:
Aktivitet:
I venstre kolonne skriver du alle de aktiviteter du laver. Det er alt fra at stå op, være på job, besøge
venner, lave aftensmad, handle osv.
Du kan også vælge at dele tingene endnu mere op, sådan at morgenrutinen, bliver delt ind i
forskellige aktiviteter: Stå op, lave øvelser, gå i bad, komme i tøj, finde og spise morgenmad, osv.
Gør det der giver mest mening for dig. Jeg ville nok vælge at lave morgen rutinen i et punkt.
Da det jo er det samme hver dag og derfor noget der tager og giver det samme energi. Dog kan der være dage, hvor energi niveauet
er helt nede allerede når vi slår øjnene op. Du skal hele tiden mærke efter, og skrive de tal, der passer på den enkelte situation, uanset, hvordan tallene var i går.
Hvad giver det?
Her skal du rangliste energien. Skriv et tal mellem 0 og 10, hvor 10 er det højeste. Giver aktiviteten en masse glæde, overskud, tilfredsstillelse eller andet så er det måske et 9 tal du skal skrive. Her er det vigtigt at mærke efter i maven. Hvad får du ud af at gøre denne ting?
Hvad koster det?
Her skal du igen rangliste energien. Skriv et tal mellem 0 og 10, hvor 10 er det højeste. Nu handler det om at mærke efter, hvor meget energi det tager at lave denne aktivitet. Her vil det sikkert være mere fysisk energi, fremfor i sidste kolonne, hvor det handlede mere om følelsesmæssig energi.
I alt:
De to tal trækkes nu fra hinanden. I kan se på skemaet, hvordan jeg har gjort det. Det er i denne kolonne I får overblikket over energien.
I løbet af en uge, bliver det meget tydeligt, hvorfor der er så lidt energi på kontoen. For hold nu op, hvor laver vi mange ting i løbet af en dag, som koster en masse energi.
Tjekliste til mere energi i hverdagen...
Stort set alle der kommer ind i smertegruppen på Facebook skriver at deres største udfordringer er at få hverdagen til at hænge sammen.
Derfor jeg lavet denne lille gave til dig.
For der er så meget nyt at læres, når livet er fyldt med kroniske smerter. F.eks. var der sikkert ingen af os, der oplevede det at gå i bad, som en stor opgave, der skulle meget energi til at klare. Sådan er det sikkert i dag...
Jeg vil rigtig gerne dele disse redskaber med dig, så du kan få mere fokus på dig.
Vi er opdraget til at tage os sammen, yde før vi kan nyde, og at tingene skal arbejdes væk. Men dette er nogle meget dårlige leveregler, når livet er fyldt med smerter.
Her er det nemlig meget vigtigt at lære at sætte dig selv forrest, og leve efter dine egne behov og energioverskud.
Energi skemaet og tjeklisten kan være med til at du omstiller dig fra at leve efter gamle leveregler, som ikke længere virker til nogle nye, som kan give dig mere overskud i hverdagen.
Jeg er klar over det ikke er det letteste at lave om på vores leveregler, da de er dybt forankret i os. Ja, nærmest faste vaner.
Vi reagerer ofte på f.eks. at sige ja til en invitation som en "dårlig" vane. Vi kan jo ikke sige nej tak, for hvad vil de så ikke tænke?
Nej i stedet, siger vi blindt ja tak, fordi det plejer vi. Har vi egentlig ikke energi eller lyst til at tage afsted, kommer vi ofte hjem totalt brugte og falder sammen af udmattelse. Vi får slet ikke mærket efter om vi egentlig orker at komme ud af døren, har lyst til at være sammen med de mennesker, om de giver noget positiv til vores liv osv.
Er det mon en god strategi, når der er ret lidt energi at tage af???
Så har du brug for hjælp til denne proces, er du altid velkommen til at kontakte mig, så booker vi en tid, så du kan komme godt videre.
Kontakt mig på tlf: 6177 5057
- Ellers vil jeg bare sige rigtig god fornøjelse med det hele...